Bez medovníčkov, vône perníkového korenia a pomarančov sa Vianoce nezaobídu. Keďže staré recepty vedú a sú jednoznačným favoritom, určite nemôžeme vynechať ani perníčky z rodinnej kroniky od Haurikovcov. Tí sa snažili o návrat k tradičnej receptúre. Síce bola táto cesta k návratom ťažká, dôležité je chcieť. Nakoniec vznikol skvelý recept, ktorý sa traduje už celé desaťročia.
Budeme potrebovať:
- 1 kg hladkej múky
- 300 gramov práškového cukru
- sódu bikarbónu alebo balíček kypriaceho prášku
- pol vrecúška perníkového korenia
- 2 PL kakaa
- 5 vajec
- 1 PL roztopeného masla
- 250 gramov zohriateho medu
Postup:
- Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Dáme ho do misky, prikryjeme navlhčeným obrúskom alebo utierkou a necháme na 12 hodín odpočívať.
- Dobre odležané cesto dáme na pomúčenú dosku a znovu ho premiesime a vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra. Z cesta vykrajujeme formičkami jednotlivé medovníčky a kladieme ich na plech, ktorý sme si vymastili a vysypali múkou.
- Medovníčky pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 6-7 minút. Prvé 4 minúty rúru neotvárame, aby nám medovníčky nesklesli. Upečené medovníčky odložíme do chladnejšej miestnosti alebo k chlebu, aby nám zmäkli. Zdobíme ich polevou pomocou potravinárskeho vrecúška.
Lucia M.