Pôvod tohto jednoduchého, avšak veľmi chutného jedla je z Balkánu. Nie je možné s presnosťou určiť krajinu, pretože mnohé tvrdia, že čevapčiči je pôvodom práve z ich zeme. Vznik čevapčiči sa však pripisuje Balkáncom – partizánom, ktorí v tomto období chránili svoje územie pred okupáciou zo strany Turkov. Ich spôsob života, zahrňujúci neustále premiestňovanie, vyžadoval rýchle doplnenie energie. Pôvodne sa rôzne druhy mletého mäsa napichovali na špajdle (prevažne išlo o jahňacie, hovädzie a bravčové mäso). Mäso sa len minimálne dochutilo, a na spomínanej špajdli sa opekalo na otvorenom ohni. Dnes však máme mnohé vymoženosti a toto skvelé balkánske jedlo si môžeme pripraviť v pohodlí domova, dokonca bez použitia otvoreného ohňa.
500 g mletého mäsa (použili sme mix hovädzieho a bravčového mäsa)
1 malú cibuľku
2 strúčiky cesnaku
1 vajíčko
1 ČL sladkej červenej papriky
1 ČL čierneho korenia
1 ČL rasce
1 ČL grilovacieho korenia
1 ČL soli
1 ČL korenia na pečené mäso
štipku chilli (nie je nevyhnutné)
zemiaky
olivový olej
Mäso pri prepláchneme studenou vodou. Vložíme si do misky mleté mäso a pridáme všetky koreniny. Cibuľku si nakrájame na drobné kúsky a cesnak prelačíme a pridáme tiež do misky. Všetky tieto ingrediencie riadne zmiešame, buď rukami, alebo lyžičkou.
Po zmiešaní ingrediencií si vytvarujeme pozdĺžne tvary z tejto zmesi. Na panvici si rozohrejeme olivový olej (ak nemáte, pokojne môžete použiť aj iný olej) a následne do tejto panvice budeme vkladať vytvarované mäsko a do zlatista pražíme.
Medzi tým si nakrájame zemiaky na plátky, posolíme, alebo ak máte radi korenisté jedlá, môžete posypať aj grilovacím korením a poliať olivovým olejom. Zemiaky pečieme v rúre cca 25 minút. Stále kontrolujeme, až kým zemiaky nebudú mäkučké.
Čevapčiči podávame s pečenými zemiakmi, alebo aj varenými. Ako sa to u nás, na Slovensku traduje, podávame s horčicou a cibuľou. Na Balkáne sa tradične podáva s červenou cibuľkou. Dobrú chuť!
Veronika Sedláčeková