Vyprážaný rezeň by sme pokojne mohli nazvať typickým pre Slovákov, pretože vyprážané rezne nás sprevádzajú celým životom. Určite každý z nás si spomenie na nedeľné rodinné obedy, výlety na horách, oslavy, svadby či rôzne iné príležitosti a udalosti, ktorých neoddeliteľnou súčasťou sú rezne. Pripraviť tie správne vôbec nie je náročné a preto vám ponúkame skvelý recept na vyprážané mäso, po ktorom sa bude zalizovať celá rodina!
500 g mäsa (morčacie, bravčové, kuracie…)
strúhanku
vajíčka
mlieko
soľ
hladkú múku
zemiaky / ryžu
uhorky
ocot
čierne korenie
vodu
Pripravíme si tri taniere – ako na obrázku. Do jedného vložíme hladkú múku, do druhého si vložíme vajíčka, soľ a štipku mlieka a zamiešame a do tretieho taniera vložíme strúhanku. Mäso si nakrájame na tenké plátky, ktoré posolíme z oboch strán. Po osolení vložíme plátky mäsa do múky a obaľujeme z oboch strán. Následne ich obaľujeme vo vajíčkach a napokon v strúhanke. Pre chrumkavejšie mäso môžeme zopakovať obalenie vo vajíčkach a strúhanke, po tom, ako sme si ich obalili podľa pôvodného postupu. To znamená, že v takejto postupnosti: múka, vajcia, strúhanka, vajcia a znova strúhanka. Medzitým si pripravíme panvicu, kde nalejeme olej a dáme zohrievať. Po ohriatí oleja vložíme hotové, obalené mäsá a vyprážame. Pri vyprážaní mäso stále otáčame a pravidelne kontrolujeme. Vyprážané rezne podávame so zemiakovou kašou, či ryžou. Dobrú chuť!
Po tom, ako sme si pripravili mäso, si nakrájame uhorky na tenké plátky a vložíme ich do misy. Nakrájané uhorky v mise zalejeme vodou (primeraným množstvom vody vzhľadom k uhorkám) a pridáme čierne korenie, soľ, ocot a štipku cukru. Šalát ochutnávame a pridávame ochucovadlá podľa potreby.
Veronika Sedláčeková