Fašírky pečené v rúre

Loading...
(4.1 / 5)

Čo takto zahrnúť do prípravy obeda aj deti? Recept, ktorý máte hotový skutočne rýchlo zaujme aj tých najmenších a vy ich aspoň chvíľu zabavíte. Iste sa potešia, že ste ich zasvätili do tajov vašej kuchyne. Dokonca vám poďakuje aj vaše telo, pretože fašírky sa nepečú na množstve oleja ale v rúre, ako zdravší variant. Môžete ich pripraviť ako predjedlo a servírovať originálne – napichnuté na špáradlách s chutnou omáčkou. Alebo si ich pripravte vo forme na muffiny a máte dokonale rovnaké a chutné mäsové „bochníčky“, ktoré môžete podávať napríklad so zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.

Jedlo, po ktorom sa budete len tak zalizovať si môžete pripraviť aj v zdravšom šate. Skúste fašírky z mletého mäsa podľa vášho výberu, no najlepšie sú hovädzie.

Budeme potrebovať:

  • 500 g mletého mäsa (ideálne hovädzie)
  • 1 čajová lyžička olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 paradajka
  • 1 cibuľa
  • 1 cuketa
  • 1 mrkva
  • 2 vajcia
  • petržlenová vňať
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • trochu majoránu, bazalky a oregana
  • trochu strúhanky

Postup:

  • Najprv si na strúhadle na jemno nastrúhame celú umytú cuketu a jemne ju osolíme. Necháme ju v miske asi 10 minút, aby pustila šťavu a potom ju poriadne vyžmýkame. Mrkvu si tiež nastrúhame na jemno. Cibuľu nakrájame na čo najmenšie kúsky a cesnak prelisujeme. Paradajku tiež nakrájame na drobné kúsky. Všetky tieto ingrediencie potom pridáme do pripraveného mletého mäsa v mise. Následne pridáme aj na jemno nakrájanú petržlenovú vňať podľa chuti.
  • Nemusíte ňou však šetriť, dodá mäsu lahodnú arómu a príjemnú chuť. K ingredienciám rozbijeme 2 vajíčka a pridáme soľ a čierne korenie. Skvelé sú aj bylinky ako bazalka, oregano alebo majorán. Prilejeme aj trošku olivového oleja a nakoniec všetko spolu vymiešame. V tejto fáze môžete „zamestnať“ aj deti, ktoré isto ocenia pomoc pri varení v kuchyni. Keď je celá zmes dobre vymiešaná a ingrediencie prepojené, môžeme ďalej formovať požadovaný tvar fašírok. Ak by bola zmes príliš riedka, pridajte trochu strúhanky.
  • Vyberte si napríklad malé guličky, ktoré môžete po upečení napichovať špáradlami a podávať s rôznymi omáčkami. Sú ideálne ako zaujímavé predjedlo pre hostí, no zaujmú aj deti, ktoré inak veľmi nechcú jesť. Originálne servírovanie je preto kľúčom k úspechu. Ďalším variantom je piecť fašírky vo forme na muffiny, takže máte pekné rovnaké mäsové koláčiky, ktoré môžete ozdobiť zemiakovou kašou pomocou cukrárenského vrecúška.
  • Podávať ich však môžete aj so zeleninou alebo varenými zemiakmi. Samozrejme môžete fašírky tvarovať ručne do tvaru sploštených guličiek alebo pozdĺžnych šišiek. Dobré je do stredu fašírok zabaliť kocku syra, ktorá sa po upečení fantasticky rozlieva. Je to len na vás. Nezabudnite pred pečením hotové fašírky obaliť v strúhanke.
  • Fašírky pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 30 minút, podľa veľkosti fašírok. Podávame s obľúbenou prílohou. Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: Jana, almanaquedospais.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x