Vynikajúci recept na domáci kiš

Loading...
(2 / 5)

Mnohé gazdinky nado mnou možno pokrútia hlavou, ale lístkové cesto je moje najobľúbenejšie. Nielen na sladké, ale aj na slané jedlá. Zachráni ma pred akýmkoľvek výletom, keď z neho upečiem lekvárové šatôčky. Neoceniteľným je pre mňa aj večer, keď prídem neskôr z práce, a mám chuť na rýchlu teplú večeru. S manželom sme si obľúbili cuketový kiš, ktorý Vám naozaj vrelo odporúčam skúsiť. Nepotrebujete naň veľa ingrediencií ani času, cuketový kiš je ľahké, rýchle a chutné jedlo.

Budeme potrebovať:

1 ks mladej cukety

1 lístkové cesto

1 vajíčko

2 väčšie rajčiny (alebo 6 cherry rajčín)

kyslú smotanu (200 ml)

tavený syr v črievku

soľ, korenie

bazalka

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme a vložíme do okrúhlej zapekacej formy tak, aby sme mali cestom vystlané aj boky. Cesto na dne formy popicháme vidličkou. Umyjeme cuketu a nakrájame ju na kolieska hrubé  asi 1 cm. Rozložíme na tanier, osolíme a necháme chvíľu „vypotiť“. Čas čakania môžeme využiť na krájanie rajčín – ja dávam na polmesiačiky, cherry prekrojím na polovicu. Ak sa cuketa ešte nevypotila, môžeme si pripraviť smotanovú omáčku: v šľahači zmiešame kyslú smotanu, tavený syr a celé vajíčko. Opatrne rozmiešame, ochutíme bielym korením.

Cuketu osušíme papierovou servítkou a poukladáme do zapekacej formy. Na ňu dáme rajčiny a posypeme bazalkou. Zalejeme smotanovou omáčkou a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov asi na pol hodinku. Lístkové cesto je rýchlo hotové, preto je potrebné občas do rúry nakuknúť. Že je chutná večera hotová, budete vedieť podľa provokujúcej vône v kuchyni a tiež podľa toho, keď bude omáčka stuhnutá a nebude sa triasť.

Ak čakáte priateľov na večeru a nechce sa vám dlho stáť pri hrncoch, odporúčam spraviť kiš do malých zapekacích misiek, v ktorých ho môžete aj podávať. Bude to pôsobiť netradične a milo. Pevne verím, že vám bude chutiť a že vás tento recept tiež niekedy zachráni..

zdroj titulnej fotky: pixabay

Chutil ti tento recept?

komentárov

x