Ak ste už mali to šťastie a navštívili ste jedno z miest Španielska, určite ste sa stretli s týmto jedlom. Paellu môžeme považovať za ich tradičný národný pokrm, ktorý podávajú hádam v každej reštaurácii. Zachutí ozaj každému, keďže sa dá pripravovať s nekonečným množstvom ingrediencií, vďaka čomu máte možnosť výberu presne podľa svojho gusta. Ak vás láka chuť temperamentného prímorského štátu, pripravte si paellu aj vy. Zvládnete to podľa nasledujúceho receptu.
Rovnako ako pizza alebo cestoviny, i ryža je akýmsi univerzálnym jedlom, ktoré môžeme pripravovať na množstvo spôsobov. Španieli našli v tejto surovine svoje národné jedlo, ktoré je typicky pripravované v panvici, v ktorej sa zvykne i podávať. Z vyše tristo receptov si určite vyberiete kombináciu chutí, ktorá vám ulahodí. Pokiaľ sa necítite na typickú španielsku paellu plnú morských plodov, na výber sú i varianty s rôznymi druhmi mäsa alebo si túto dobrotu dáte vo vegetariánskej verzii.
2 poháre ryže (najlepšie guľatozrnej)
700 gramov bravčového mäsa
800 ml kuracieho vývaru (alebo bujón)
1 strúčik cesnaku
6 polievkových lyžíc olivového oleja
2 papriky
3 polievkové lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate
1/2 čajovej lyžičky šafranu alebo kukurmy
2 čajové lyžičky červenej papriky
soľ (podľa chuti)
čierne korenie (podľa chuti)
Na olivovom oleji si v panvici osmažíme kúsky mäsa. Pridáme nastrúhaný cesnak, soľ, čierne korenie, kukurmu alebo šafran a polovicu petržlenovej vňate. Mäso len rýchlo orestujeme a následne pridáme červenú papriku a ryžu a smažíme približne tri minúty.
Potom k mäsu a ryži prisypeme zvyšok petržlenovej vňate a zalejeme kuracím vývarom. Prikryjeme pokrievkou a na miernom plameni varíme, až pokiaľ sa vývar neodparí a ryža nie je z polovice hotová.
Potom panvicu prikrytú pokrievkou vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Necháme piecť asi 15 minút. Po vybratí prikryjeme alobalom, necháme stáť asi 10 minút a môžeme podávať.
250 gramov ryže
200 gramov kuracieho mäsa
2 poháre kuracieho vývaru
100 gramov klobásy (dobre vyúdenej)
1 paprika
1/2 mrkvy
70 gramov sterilizovanej kukurice
70 gramov sterilizovaného alebo mrazeného hrášku
1 čajová lyžička kukurmy
1 strúčik cesnaku
1 menšia cubuľa
1 paradajka
soľ, čierne korenie a bylinky podľa chuti
Cibuľu osmažíme na oleji s nakrájanou mrkvou. Následne pridáme nastrúhaný strúčik cesnaku a kuracie mäso. Osolíme a okoreníme, prípadne pridáme bylinky. Smažíme asi 10 minút a následne pridáme nadrobno nakrájané paradajky, ryžu, hrach a kukuricu. Všetko dobre premiešame, prilejeme kurací vývar a dodáme šafran. Potom si klobásu nakrájame na malé kúsky a pridáme k ostatným surovinám. Prikryjeme pokrievkou a dusíme 2O až 30 minút, pokiaľ nie je ryža uvarená. Následne môžeme na panvici podávať.
4 kuracie stehná
100 gramov salámy (Chorizo)
400 gramov ryže
400 gramov morských plodov (kalmáre, krevety,mäkkýše…)
4 plátky slaniny
1 cibuľa
2 citróny
70 gramov hrášku
1 a 1/2 litra kuracieho vývaru
olivový olej na vysmážanie
soľ, čierne korenie a bylinky podľa chuti
Na oleji si osmažíme mäso, chorizo, slaninu a pridáme bylinky. Smažíme asi 5 minút. Následne pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a znova necháme na panvici 5 minút na miernom plameni. Potom pridáme ryžu, soľ a čierne korenie a dobre premiešame. Zalejeme ešte horúcim vývarom a prikryjeme pokrievkou. Dusíme, pokiaľ je ryža skoro hotová.
Potom pridáme všetky plody mora, sterilizovaný alebo mrazený hrášok a šťavu z jedného citróna. Takto pripravenú paellu podávame na panvici ozdobenú rezmi citróna.
Dúfame, že ste si z týchto variantov vybrali a paella pripravená podľa tohto receptu vám bude chutiť.
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru