Ak máte doma veľa jabĺk nemusíte ich vždy použiť iba na zaváranie alebo na klasické záviny a piškóty. Vyskúšajte tento skvelý jablkový závin so šľahačkou, ktorý zvládne aj úplný začiatočník.
Určite ste už počuli o klasickom americkom koláči s jablkami. Tento recept sa ale líši tým, Že je doň pridaný fantastický krém, do ktorého si môžete pridať ešte pár vlastných surovín, ako napríklad šťavu z citróna či pomarančovú kôru.
360 g pšeničnej múky
250 g cukru
180 g masla
350 ml mlieka
2 vajcia
2 polievkové lyžice kyslej smotany
2 čajové lyžičky škrobu
polovicu balenia prášku do pečiva
štipku soli
1 vanilínový cukor
2 jablká
Preosejeme si všetku múku a zmiešame ju so soľou a práškom do pečiva. Pridáme jemne nakrájané alebo postrúhané studené maslo a premiešame. Následne pridáme 1 vajce, 100 g cukru a kyslú smotanu. Všetky suroviny spolu vymiesime tak, aby sme dostali jemné cesto, ktoré uložíme do chladničky.
Pripravíme si krém: vajce vymiešame s ostatným cukrom do peny, pridáme vanilínový cukor a škrob. Premiestnime do hrnca a zalejeme mliekom. Túto zmes necháme na miernom ohni zovrieť a následne hneď vypneme zdroj tepla.
Obe jablká umyjeme, očistíme a odstránime jadierka. Jablká nakrájame na menšie alebo väčšie kúsky, ako vám chutí. Ak chcete, môžete jablká ochutiť štipkou škorice.
Cesto si rozdelíme na dve časti tak, že z jednej polovice ešte kus odoberieme, aby sme mali dostatok cesta na vytvorenie mriežky. Formu na pečenie o priemere 20 cm si vyložíme papierom na pečenie a uložíme doň vyvaľkané cesto.
Na cesto si najprv poukladáme všetky jablká, ktorá zalejeme vychladnutou zmesou. Následne preložíme cesto a začneme vytvárať mriežku.
Takto pripravený koláč dáme piecť do rúry pri teplote 180 stupňov cca 50 minút. Keď je koláč upečený, vyberieme ho, necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Koláč môžete podávať napríklad s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou s jablkami. Fantázií sa medze nekladú, ku koláču pri servírovaní si teda môžete pridať rôzne ďalšie suroviny, ktoré vám chutia. Prajeme vám príjemné pečenie a dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Marianna), sovkusom.ru