Kondenzované mlieko je sladkosť, ktorá je vo väčšine rodín neúspešne zakazovaná pre jej neuveriteľné množstvo cukru. No i vy s touto sladkou surovinou sem tam určite radi zhrešíte a odmenia sa vám za to nielen maškrtné deti, ale aj manžel. Torta, ktorú vám dnes predstavíme je jednoduchá na prípravu, nepečie sa a je to tá najvhodnejšia sladkosť na všetky príležitosti. Aj na slávnostné!
200 g maslových sušienok
3 vajíčka
250 g kondenzovaného mlieka
580 ml mlieka
1 balíček vanilkového cukru
200 g masla
4 PL práškového cukru
4 PL kakaa
V hlbokej miske si rozšľahajte vajcia do hladka. Pridajte k nim 400 ml mlieka, kondenzované mlieko, cukor a vanilkový cukor. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte. Potom dajte zmes na mierny oheň a za stáleho miešania ju priveďte do varu. Varte ešte asi 2 minúty, kým krém nezačne mierne hustnúť. Potom ho odložte bokom.
Pripravte si kakaovú polevu. Zmiešajte 4 PL práškového cukru, kakao a 180 ml mlieka. Všetko spolu zmiešajte tak, aby v zmesi neboli hrudky. Opäť dajte zmes na oheň a miešajte kým sa poleva neuvarí a nevznikne homogénna zmes. Hotovú glazúru odstavte a nechajte vychladnúť. Ak si chcete zaistiť, že poleva sa nebude roztekať, môžete do nej po uvarení pridať trochu masla. To ju po zatuhnutí udrží pokope.
Maslo si nakrájajte na menšie kúsky a dajte ho do mikrovlnky, alebo na oheň roztopiť. Zmiešajte ho s rozdrvenými sušienkami a odložte na niekoľko minút do mrazničky, aby maslo mierne stuhlo a pri formovaní netieklo.
Tortovú formu si medzitým vyložte papierom na pečenie. Sušienky po niekoľkých minútach vyberte z mrazničky a vyložte nimi dno tortovej formy. Na ňu naneste krém z kondenzovaného mlieka a navrch vylejte čokoládovú polevu. Tortu dajte na niekoľko hodín zachladiť, najlepšie však na celú noc. Prajeme dobrú chuť!
(Monika), sovkusom.ru