Kupovali ste si občas fornetti? Jemné, chrumkavé pečivo s rôznymi náplňami, to mu sa nedá len tak odolať. Ak ste občas uvažovali, že by ste ich doma skúsili upiecť, možno vám dobre poslúži práve tento recept.
lístkové cesto 500 gramov
250 gramov salámy v celku
1 cibuľa
syr bambíno alebo iný syrokrém
2-3 strúčiky cesnaku
2 a pol lyžice kečupu
soľ
korenie
oregano
Salámu pomelieme v mlynčeku (prípadne v kuchynskom robote) a pridáme cibuľu, cesnak, kečup a dochutíme soľou, korením a oreganom. Vzniknúť by nám mala zmes, ktorá pripomína nátierku. Postupne primiešame aj syr.
S lístkovým cestom je to len a len na vás. Postupovať môžete podľa toho, aký tvar majú fornetti mať. Môžete urobiť taštičky, slimáky alebo buchtičky. Je to len a len na vás. My si pripravíme buchtičky.
Cesto si predelíme na 4 časti a vyvaľkáme na pásy. Potrieme kečupom, môžeme posypať ešte oreganom alebo pizza korením a na polovicu natrieme našu salámovú nátierku. Cesto dvakrát prehneme a popredeľujeme na jednotlivé buchtičky. Dajte si pozor, aby boli dobre uzavreté všetky konce. Na vrchu môžeme urobiť zárezy. Fornetti potrieme žĺtkom, posypeme sezamom a drvenou rascou. Pečieme na 200 až 220 stupňov približne 10 minút do zlata. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram,(Lucia M.)
Fornetti si môžete pripraviť aj na sladko. Stačí, keď ich naplníte obľúbeným lekvárom, tvarohom alebo čokoládovou zmesou.