Piškótové cesto. Najpoužívanejšie cesto pri pečení a majstrovaní koláčov. Napriek tomu nie je piškóta ako piškóta. Nie každý ju vie pripraviť tak, aby aj vyzerala, aj chutila. A najmä – aby nebola zadrhnutá. Príprava dobrého piškótového cesta si vyžaduje zručnosť a pracovitosť.
My vám prinášame tri fantastické recepty na chutné, vysoké a jemné piškótové cesto. Vhodné tak na torty, ako na bublaniny či bábovky. Poďme na to!
Toto cesto znie netradične, ale bublinky sú tou zázračnou ingredienciou, ktorá vo vašej piškóte spraví tú dokonalú jemnosť a nadýchanosť. Cesto bude vláčne a ani omylom vám neostane zadrhnuté. Jednou z najväčších výhod tohto cesta je to, že takéto dobré vydrží aj niekoľko dní.
Potrebujeme:
4 vajcia
250 g cukru
10 g vanilkového cukru
200 g sýtenej limonády podľa chuti (ideálna je pomarančová)
200 g rastlinného oleja
400 g múky (ja používam polohrubú, nič sa však nestane ak dáte hladkú)
1 ČL sódy bikarbóny (alebo prášok do pečiva)
Postup:
Pomocou mixéra si vyšľaháme celé vajcia, cukor a vanilkový cukor. Za stáleho šľahanie pomaly pridávame rastlinný olej a limonádu. Do zmesi pridáme múku a prášok do pečiva a znova zašľaháme. Cesto si vylejte na plech alebo do formy. Nezabudnite vystlať papierom na pečenie, alebo vymastiť a vymúčiť. Cesto pečieme cca 65 minút pri teplote 175 stupňov. Ak je treba a cesto po tomto čase ešte nie je upečené, zvýšte teplotu a pečte ešte 20 minút.
Po upečení cesto vyberte a nechajte vychladnúť. Krájajte až celkom vychladnuté, pretože cesto je jemné a mohlo by sa začať trhať.
Na prípravu tort často gazdinky používajú aj čokoládové korpusy. Avšak nie je nad krehký piškótový čokoládový (alebo kakaový) korpus, ktorý je v kombinácii s krémom alebo s džemom príjemne horko-sladký.
Potrebujeme:
250 g múky (ja používam polohrubú, nič sa však nestane ak dáte hladkú)
400 g cukru
2 vajcia
1,5 ČL sódy
1,5 ČL prášku do pečiva
1 vanilkový cukor
60 g masla (alebo margarínu)
0,2 dl vriacej vody (alebo jedla šálka)
Postup:
Zmiešajte všetky zložky cesta s výnimkou vody. Poriadne premiešajte so šľahačom a po premiešaní pomaly pridávajte šálku vody (ak by cesto zredlo jednoducho pridajte trochu múky). Plech alebo tortovú formu si vymastite a vysypte múkou a vylejte cesto. Pečieme 60 minút pri teplote 180 stupňov.
Mliečne piškótové cesto sa od klasickej piškóty, akú robíme bežne doma, veľmi nelíši. Za vyskúšanie však stojí, pretože je veľmi jemné a príjemne chutí tak v bublanine ako v jednoduchých tortách. Rozdiel je však v tom, že v tomto prípade pracujeme s horúcim mliekom. Poďme sa pozrieť, ako takéto cesto upiecť.
Potrebujeme:
1,2 dl mlieka
60 g masla
165 g múky (ja používam polohrubú, nič sa však nestane ak dáte hladkú)
1 prášok do pečiva
165 g cukru
3 vajcia
1 vanilkový cukor
štipka soli
Postup:
Rúru si predhrejte na 175 stupňov a plech alebo formu si vysteľte papierom na pečenie. Na toto cesto je lepší papier ako maslo a múka. Dobre premiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Maslo s mliekom nechajte ohriať na sporáku a čakajte až kým sa maslo nerozpustí. Neohrievajte na plnom plyne, lebo mlieko začne vrieť. Aby recept vyšiel správne, malo by byť mlieko iba horúce.
Zatiaľ si šľaháme vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom vajcia zmiešame s múkou a jemne premiešavame, aby sa nám spojili. Keď je maslo roztopené a mlieko horúce pomaličky ho vlejte do pripraveného cesta. Pečte pri teplote 175 stupňov približne polhodinu.
Vyskúšali ste už niektorý z týchto receptov? Dajte nám vedieť v komentároch.
zdroj titulnej fotky: pixabay, takprosto.cc