Bešamel

Bešamelová alebo biela omáčka, ako sa zvykne nazývať, tvorí základ mnohých známych pokrmov. Použiť ju však môžete aj osamote. Talianski kuchári bešamel údajne pripravovali už od 14-teho storočia. Prvá písomná zmienka o bešamely pochádza z roku 1651 a nájdeme ju v známej francúzskej kuchárke Le Cuisinier Francois.

Mnohostranné využitie bešamelu

Ako uvariť bešamel? Roztopte na panvici maslo, primiešajte doň múku a nakoniec prilejte teplé mlieko. Bešamel sa ochucujte soľou, čiernym korením alebo muškátovým orieškom. V talianskej kuchyni je bešamel nevyhnutný pre prípravu lasagne, v gréckej kuchyni sa zase pridáva do musaky. Vo francúzskej kuchyni tvorí bešamel základ krémových polievok a taktiež obľúbeného suflé.

x