Demi Glace
Neodmysliteľnou súčasťou francúzskej kuchyne je omáčka demi glace, ktorá sa používa aj ako základ pre ďalšie omáčky. Pojem demi glace v preklade znamená polovičná glazúra a je odvodený od spôsobu výroby omáčky a jej hustej konzistencie.
Pravá demi glace je časovo náročná
Omáčka demi glace je kombináciou hnedej omáčky, známej ako Espagnole, s mäsovým vývarom v pomere 1:1. Táto zmes sa počas niekoľko hodinového varenia zredukuje na polovicu, preto polovičná. Po precedení sa pridáva sherry víno. Omáčka demi glace nie je náročná na suroviny, okrem vína k nej potrebujete kosti, koreňovú zeleninu, paradajkový pretlak, vodu a koreniny. Pravá demi glace omáčka je však náročná na čas, dokopy môže jej príprava zabrať aj 36 hodín.