Karamelizácia

Karamelizácia je proces zahrievania cukru dovtedy, až sa zmení na tekutý karamel. Karamel má hnedú farbu a sladkú chuť pripomínajúcu orechy.

Karamel a jeho využitie

Z chemického hľadiska je karamelizácia oxidáciou cukru, ktorá prebieha pri zahriatí cukru na teplotu vyššiu ako 110° Celzia. Pri výrobe karamelu rozlišujeme dve metódy postupu, mokrú a suchú. Pri mokrej karamelizácií sa cukor zahrieva spoločne s vodou. Voda zaručí rovnomernú distribúciu cukru a predíde jeho pripáleniu. Pri suchej karamelizácií sa zahrieva len cukor bez pridaných ingrediencií. Karamel sa využíva na výrobu dezertov. Populárne je taktiež karamelizované ovocie, cukríky karamelky, ale aj karamelizovaná cibuľa, ktorá tvorí základ francúzskej cibuľovej polievky.

x