Pasírovanie

Pasírovanie, alebo pretláčanie, sa pri varení používa na oddelenie tuhej časti od tekutej, alebo na oddelenie väčších častí od menších. Účelom pasírovania je získanie hladkých omáčok, polievok, džúsov a krémov. Pasírovať môžete rôznymi technikami Účelom mixovania je získanie homogénnej masy, pasírovaním sa ďalej úplne oddelí šťava od akýchkoľvek tuhých zložiek v jedle. Na pasírovanie môžete použiť

Prečítať celé

Údenie

Údenie je proces zakonzervovania a ochutenia mäsa, syrov a rýb teplým dymom. Údenie trvá niekoľko hodín a prebieha v na to určenej udiarni s prístupom teplého dymu z dreva. Kvalitné drevo zaručí kvalitnú údeninu Na údenie sa odporúča použiť kvalitné suché drevo zbavené kôry. Odborníci si dajú záležať na výbere konkrétneho typu dreva pre určenú potravinu. Údenie môže prebiehať pri rôznych

Prečítať celé

Suflé

Suflé vzniklo vo Francúzsku na začiatku osemnásteho storočia a jeho názov je odvodený od slovesa souffler, ktoré znamená fúkať, dýchať. Suflé je pečený koláč, ktorého ľahká konzistencia sa dosiahne pridaním žĺtkov do vyšľahaných bielkov. Suflé môže byť sladké aj slané Slané suflé sa podáva ako hlavný chod. Jeho sladká verzia je zase obľúbeným dezertom. Základ suflé

Prečítať celé

Konfitovanie

Konfitovanie je spôsob zakonzervovania jedál niekoľko hodinovým varením v tuku, oleji, octe alebo v cukrovej vode. Konfitovanie je rozšírené na juhovýchodnom Francúzsku, odkiaľ pochádza aj jeho názov. Slovo confire doslovne znamená uchovať. V slovenčine používame výrazy zaváranie a nakladanie. Nižšia teplota, dlhší čas varenia Pri vyprážaní teplota oleja dosiahne 160 až 230 stupňov Celzia, kým pri konfitovaní od

Prečítať celé

Kanapky

Kanapky sú občerstvenie na jedno až dve sústa, ktoré sa zvykne podávať k alkoholickým nápojom. Názov kanapky pochádza z francúzskeho slova canapé, ktoré znamená pohovka. Ozdobná obloha kanapiek uložená na kúsku pečiva Francúzom totižto pripomína ľudí posadených na pohovke. Kanapky sa skladajú zo štyroch vrstiev Základ kanapky tvorí chlieb, krekry, lístkové cesto alebo čerstvá zelenina.

Prečítať celé

Macerovanie

Macerovanie je proces lúhovania bylín, ovocia a korenín v alkohole alebo oleji za účelom uvoľnenia ich aromatických a chuťových látok. Získaná precedená tekutina sa nazýva macerát, pokiaľ lúhovanie prebehlo v oleji. Extrakt prírodných látok získaný lúhovaním v alkohole sa nazýva tinktúra. Macerovanie prebieha za studena Macerovanie prebieha za studena, čím sa v maceráte a tinktúre zachovajú látky, ktoré by sa pri varení

Prečítať celé

Bujón

Bujón, po francúzsky bouillon, znamená veľmi silný vývar z kostí, mäsa alebo rýb a zeleniny. Dnes sa týmto výrazom označuje aj kuchynský polotovar, ktorý sa používa ako dochucovadlo do polievok a omáčok. Bujón a vývar sú používané ako synonymá, kým však vývar môže byť len z mäsa, pravý bujón obsahuje aj vyvarené kosti. Dajte si pozor na kvalitu Koncentrovaný bujón

Prečítať celé

Brut

Francúzsky výraz brut označuje nízky obsah cukru v šumivom víne a šampanskom. Brut v preklade znamená suchý, surový, nespracovaný. Aby nápoj získal tento prívlastok, musí obsahovať menej ako 12 gramov cukru na liter. Brut šampanské je dnes najobľúbenejšie Francúzsky výrobca šampanského Perrier-Jouët sa v roku 1846 rozhodli nepridať žiaden cukor do šampanského určeného pre anglický trh. Na

Prečítať celé

Brunch

Názov brunch vznikol spojením anglických slov breakfast a lunch. V preklade, raňajky a obed. Svoje korene má v Anglicku, kde koncept spojenia raňajok a obeda do jedného jedla vznikol na konci 19-teho storočia. Počas tridsiatych rokov minulého storočia sa stal obľúbeným hlavne v Amerike. Na brunch sa podáva aj šampanské Brunch sa podáva neskôr, ako raňajky a predtým, ako je čas

Prečítať celé

Blanšírovanie

Blanšírovanie je spôsob prípravy ovocia a zeleniny za účelom zjemnenia ich štruktúry a zachovania živín a farby. Ovocie a zelenina sa blanšíruje aj pred mrazením potravín. Blanšírovanie taktiež uľahčí šúpanie a možno ho poznáte ešte od svojej starej mami. Na blanšírovanie vám postačí voda Umytá zelenina alebo ovocie sa vloží do sitka v hrnci a zaleje sa

Prečítať celé
x