Vyprážanie

Vyprážanie je celosvetovo rozšírený spôsob prípravy jedál ich úplným alebo čiastočným ponorením do rozpáleného oleja alebo tuku. Múka, trojobal alebo cestíčko Rozpálený olej a tuk dosiahnu vyššiu teplotu ako voda, kým začnú vrieť. Tepelné rozpätie tuku a oleja je pri vyprážaní 175 až 200 stupňov Celzia. Podľa druhy suroviny sa pred vyprážaním jedlo obaľuje buď v múke, v trojobale

Prečítať celé

Ragú

Výraz ragú pochádza z taliančiny.  V talianskej a dnes i medzinárodnej kuchyni ragú označuje mäsovú omáčku, ktorá sa najčastejšie podáva s cestovinami. Ragú môže byť z viacerých druhov mäsa V regiónoch severného Talianska sa ragú pripravuje z pokrájaného alebo pomletého mäsa duseného v šťave spolu so zeleninou. Ragú môže byť uvarené z jedného druhu mäsa, alebo z viacerých druhov. Ragú sa pripravuje z hovädzieho, králičieho, kuracieho, bravčového,

Prečítať celé

Tranšírovanie

Pojem tranšírovanie pochádza z francúzskeho slova trancher, ktoré znamená rozrezať. Tranšírovanie je technika rezania, vykosťovania a porciovania surového alebo tepelne spracovaného mäsa pred zrakmi divákov. Úloha tranšírovania je vyvolať chuť do jedla. Tranšírovanie má svoje pevné zásady Tranšírovanie je zážitok pre chuťové poháriky aj pre vaše oči. Vidieť ho môžete v luxusnejších reštauráciách, keď tranšér prinesie na tranšírovacom

Prečítať celé

Provensálske korenie

Provensálske korenie je obľúbená zmes byliniek pochádzajúca z francúzskej oblasti Provence. V minulosti označovala provensálska zmes tradične používané bylinky pri varení, dnes je to názov komerčne predávaného korenia. Zloženie provensalského korenia sa mení Provensálske korenie sa predáva ako prísada do varenia od 70.rokov minulého storočia. Provensálske bylinky sa používajú najmä pri grilovaní mäsa a rýb, do dusenej

Prečítať celé

Glazírovanie

Glazírovanie je kulinárska technika úpravy zeleniny a ovocia, ktorá im dodá atraktívny lesk a zvýrazní ich chuť. Na glazírovanie je vhodný med Glazírovanie spočíva vo varení zeleniny v malom množstve vody alebo vývaru s maslom a cukrom. Med je veľmi rozšírená ingrediencia pri glazovaní. Zelenina vypustí počas varenia šťavu, ktorá pri odparovaní sa spolu s ďalšími ingredienciami zanechá na zelenine

Prečítať celé

Restovanie

Restovanie je spôsob rýchlej úpravy jedla smažením pri vysokej teplote za použitia malého množstva oleja. Správna technika zaručí najlepšiu chuť Pred restovaním je dôležité panvicu poriadne rozpáliť, aby sa jedlo rovnomerne prepieklo. Podľa druhu jedla, ktoré sa chystáte restovať zvoľte vhodný tuk: maslo sa páli už pri 180 stupňoch, kým olej medzi 190 – 230

Prečítať celé

Šambrovanie

Šambrovanie je someliérsky výraz spájajúci sa so servírovaním vína a to konkrétne jeho úprava na správnu teplotu pred podávaním. Pochádza od francúzskeho slova chambre, čo znamená izba, keďže víno sa šambruje odležaním v izbe. Rozličné vína sa servírujú pri rozličnej teplote Pojem šambrovanie sa používa vtedy, keď sa víno po výbere z vínnej pivnice nechá otepliť pri

Prečítať celé

Buket

Slovo buket označuje charakteristickú vôňu vyzretejších vín a likérov. Znalci vín pri degustácií rozlišujú arómu a buket, pričom aróma sa spája s druhom hrozna a buket s procesom výroby. Aróma a buket Pri posudzovaní vína sa rozlišujú tri arómy. Prvotná aróma určuje odrodu hrozna, ako napríklad Frankovka, Rizling alebo Alibernet. Sekundárna a terciárna aróma sú známe

Prečítať celé

Grilovanie

Grilovanie je tepelná forma úpravy jedál, pri ktorej teplo pochádza z elektrického zdroja (rúra, elektrický gril) alebo z otvoreného ohňa. Pri grilovaní je jedlo v bližšom kontakte so zdrojom tepla ako pri technike barbecue, kedy sa na pečenie využíva cirkulácia horúceho vzduchu. Grilovanie je teda rýchlejšie. Od mäsa až po zeleninu Pri grilovaní sa nepoužíva olej, ako pri

Prečítať celé

Gratinovanie

Gratinovanie je ďalší kulinársky výraz, ktorý má svoj pôvod vo francúzštine. Výraz gratin znamená do chrumkava zapečený vrch. Gratinovanie je veľmi populárne v mnohých európskych krajinách a takýto chod sa nazýva gratina. Gratinovanie na veľa spôsobov Gratinovanie je konečná úprava jedál a nevzťahuje sa na celý proces varenia. Gratinované chody pozostávajú z už uvarených surovín, ktoré sa vložia do

Prečítať celé
x