Grilovanie

Grilovanie je tepelná forma úpravy jedál, pri ktorej teplo pochádza z elektrického zdroja (rúra, elektrický gril) alebo z otvoreného ohňa. Pri grilovaní je jedlo v bližšom kontakte so zdrojom tepla ako pri technike barbecue, kedy sa na pečenie využíva cirkulácia horúceho vzduchu. Grilovanie je teda rýchlejšie.

Od mäsa až po zeleninu

Pri grilovaní sa nepoužíva olej, ako pri vysmážaní. Preto sa táto technika varenia považuje za zdravšiu alternatívu. Okrem mäsa, mäsových výrobkov, rýb a morských plodov sa griluje aj zelenina, bezmäsité náhrady mäsa a ovocie. Jedlo sa pred grilovaním väčšinou marinuje, aby sa predišlo jeho pripáleniu. Pri grilovaní sa ľahko prekročí tepelná hranica 155° Celzia, kedy reakcia aminokyselín s cukrom v mäse a zelenine vytvoria na povrchu chrumkavú kôrku.  

x