Raw

Raw steak znamená v preklade surový, nepečený kus hovädzieho alebo teľacieho mäsa. Raw steak je na povrchu svetlo červený až ružový a môže sa na ňom objaviť aj šedá plocha spôsobená oxidáciou. Pokiaľ steak nezapácha, je vhodný na konzumáciu. Ako bezpečne raw steak podávať Raw steak má mäkkú až kašovitú štruktúru, ktorá neulahodí každému. Keďže sa

Prečítať celé

Medium well

Medium well sa po slovensky prekladá ako viac prepečený steak. Medium well je vo vnútri veľmi dobre prepečený, dlhšie sa žuje a je veľmi málo šťavnatý. Ako steak medium well najlepšie pripraviť Viac prepečený steak je vo vnútri svetlo ružovej farby a obsahuje minimum šťavy. Medium well sa na stupnici prípravy mäsa nachádza medzi medium (stredne prepečený)

Prečítať celé

Medium

Medium, alebo po slovensky stredne prepečený steak je v strede vo vnútri slabo ružový a červený len z približne 25%. Medium steak je vhodná alternatíva prepečenia pre ľudí, ktorí nemajú radi krvavé mäso. Ako steak medium pripraviť Stredne prepečený steak sa nachádza na stupnici prepečenia mäsa medzi medium rare (mierne prepečený) a medium well (viac prepečený). Stredne prepečený steak

Prečítať celé

Rare

Rare steak sa po slovensky prekladá ako jemne, mierne opečený steak. Tento spôsob prepečenia je najobľúbenejší u odborníkov na steaky. Vnútri je mäso zo 70% červené, veľmi šťavnaté a poľahky sa doň zahryznete len s miernym odporom mäsa. Ako pripraviť steak na spôsob rare Rare steak má tmavo červenú farbu a vyteká z neho červená šťava. Nachádza sa medzi blue

Prečítať celé

Blue rare

Blue rare steak, alebo po slovensky veľmi mierne opečený, je vo vnútri úplne červený a z vonkajšej strany len veľmi jemne opečený. Blue rare steak je žuvací, nie je veľmi jemný ani šťavnatý, pretože teplo sa nedostalo do jeho vnútra. Ako steak blue rare pripraviť Blue rare steak sa nachádza medzi raw (surový) a rare (jemne opečený) a má

Prečítať celé

Well done

Well done steak, po slovensky úplne prepečený steak, považuje mnoho kuchárov za znehodnotenie kvalitného mäsa. Veľa ľudí ho však obľubuje pre jeho chrumkavý povrch a úplne vnútorné prepečenie steaku s chuťou po koži. Ako dlho sa steak well done opeká? Well done steak sa nachádza na stupnici prepečenia mäsa na najvyššom mieste. Menej prepečený steak

Prečítať celé

Pan frying

Pan frying je spôsob vyprážania jedál za použitia minimálneho množstvom tuku. Názov pan frying pochádza z angličtiny a v preklade znamená vyprážanie na panvici. Pri pan frying nemusíte tuk vôbec použiť Pri vyprážaní jedál za použitia malého množstva tuku treba panvicu najprv poriadne rozpáliť. Pan frying sa najčastejšie používa na prípravu mäsa, ktoré vďaka vysokému obsahu tuku môžete

Prečítať celé

Panírovanie

Panírovanie poznáme na Slovensku pod rozšírenejším názvom obaľovanie v trojobale. Najčastejšie sa panírujú kuracie rezne, panírovať môžete však aj iné mäso, huby či zeleninu. Panírujeme až tesne pred vyprážaním Trojobal sa najčastejšie pripravuje z múky, rozšľahaného vajíčka a strúhanky, pričom do vajíčka sa väčšinou pridáva soľ a iné korenie. Panírovať, čiže obaľovať jedlo, môžete jeden alebo viac krát

Prečítať celé

Praženie

Praženie v gastronómií označuje tepelnú úpravu pokrmov počas dlhšej doby pri vyššej teplote, ako pečenie. Praženie je rozšírené pri tepelnom spracovaní koreňovej zeleniny. Pražia sa aj kávové zrná Kávové zrná sa pred mletím pražia z dôvodu, aby sa uvoľnila ich chuť a zvýraznila aróma. Praženie kávy prebieha pri teplote od 190 do 280 stupňov Celzia. Pri pražení

Prečítať celé

Pyré

Pyré je uvarené jedlo, najčastejšie zelenina, ovocie a strukoviny, ktoré je následne roztlačené, rozmixované alebo prepasírované na hladký krém alebo tekutinu. Krémové polievky a omáčky sa od pyré odlišujú komplikovanejším spôsobom prípravy. Pyré pozostáva len z niekoľkých ingrediencií Pri príprave pyré sa zelenina, ovocie a strukoviny po uvarení zlejú a následne sa môžu pridať ďalšie ingrediencie, napríklad maslo,

Prečítať celé
x