Bezlaktózová strava

Laktóza je hlavný sacharid v mlieku a enzým, ktorý tento mliečny cukor štiepy, sa nazýva laktáza. Nedostatok produkcie laktázy v tele sa označuje pojmom intolerancia na laktózu. Ľudia trpiaci týmto ochorením sa preto musia vyhnúť jej konzumácií. Intolerancia na laktózu je odlišná od alergie na mlieko, ktorú spôsobuje alergia na mliečny proteín, nie cukor.

Čomu sa vyhnúť pri bezlaktózovej strave?

Okrem mlieka, masla, smotany a jogurtov si treba dať pri bezlaktózovom varení pozor aj na niektoré druhy pečiva, sladkostí, dochucovadiel, instantných potravín a výrobkov so syrovou arómou. Ako alternatívu môžete použiť ingrediencie čisto rastlinného pôvodu, alebo bezlaktózové výrobky. Bezlaktózové výrobky však nie sú vhodné pre ľudí s alergiou na mlieko a vegánov.

x