Želírovanie

Želírovanie je rýchly a jednoduchý proces zakonzervovania ovocie. Výsledným produktom želírovania sú marmelády, džem, lekvár aj želé.

Pomôžte si želírovacím cukrom

Aby želírovanie prebehlo správne, sú k nemu potrebné tri aktívne látky: cukor, kyselina a pektín. Pektín je prítomný v každom ovocí v rozličnom množstve. Základom želírovania je vykôstkované, umyté a usušené ovocie, ktoré sa varí spoločne s cukrom. Aby domáce želírovanie prebehlo čo najlepšie, môžete použiť na to určený želírovací cukor s obsahom pektínu. Podľa spôsobu varenia rozlišujeme marmelády (vznikajú z ovocného pretlaku), džemy (vyrábajú sa z celých plodov) a lekvár (vzniká odparovaním vody z ovocia). Želé je rôsol pripravený z ovocnej šťavy.

x