Vyprážanie
Vyprážanie je celosvetovo rozšírený spôsob prípravy jedál ich úplným alebo čiastočným ponorením do rozpáleného oleja alebo tuku.
Múka, trojobal alebo cestíčko
Rozpálený olej a tuk dosiahnu vyššiu teplotu ako voda, kým začnú vrieť. Tepelné rozpätie tuku a oleja je pri vyprážaní 175 až 200 stupňov Celzia. Podľa druhy suroviny sa pred vyprážaním jedlo obaľuje buď v múke, v trojobale alebo v cestíčku. Obal zabráni priamemu kontaktu jedla s rozpáleným olejom, vďaka čomu si jedlo udrží šťavnatosť. Plytké vyprážanie spočíva v ponorení jedla do oleja len čiastočne, musíte ho preto počas vyprážania otáčať. Pri hlbokom vyprážaní tzv. fritovaní sa jedlo celé ponorí do oleja alebo tuku. Vyprážané si najčastejšie vychutnávame mäso či huby.