Gratinovanie
Gratinovanie je ďalší kulinársky výraz, ktorý má svoj pôvod vo francúzštine. Výraz gratin znamená do chrumkava zapečený vrch. Gratinovanie je veľmi populárne v mnohých európskych krajinách a takýto chod sa nazýva gratina.
Gratinovanie na veľa spôsobov
Gratinovanie je konečná úprava jedál a nevzťahuje sa na celý proces varenia. Gratinované chody pozostávajú z už uvarených surovín, ktoré sa vložia do zapekacej misy, polejú omáčkou a vložia do rozohriatej pece. Gratinujú sa napríklad zemiaky, cestoviny, zelenina, ale aj polievky. V rôznych krajinách sú obľúbené rôzne druhy gratín s prelivom zo syra, smotany, vajíčok. Vo francúzskej kuchyni je obľúbená gratina zo strúhanky, ktorá vytvorí na povrchu chrumkavú kôrku a vsiakne prebytočný tuk.