Flambovanie

Pojem flambovať pochádza z francúzskeho slova flambé, ktoré znamená plápolať. Flambovanie jedla spočíva v pridaní alkoholu na rozpálenú panvicu a jeho následné efektné zapálenie. Okrem konečnej úpravy pokrmov sa flambovanie využíva aj počas varenia.

Alkohol sa vyparí, chuť ostane

Po zapálení alkoholu a opečení jedla vo vzniknutom plameni sa obsah alkoholu vyparí, aróma však v jedle ostane. Flambovanie taktiež pomáha znížiť obsah tuku v jedle. Na flambovanie sa používa kvalitný alkohol s obsahom minimálne 40%, ktorý sa z bezpečnostných dôvodov odlieva na panvicu z pohára. Použite maximálne 3 decilitre alkoholu a zapáľte ho dlhou zápalkou. Flambuje sa len jedlo obsahujúce omáčku alebo šťavu, ako napríklad mäso, ovocie, ryby, morské plody a palacinky.

x