Snehová torta

(4 / 5)

Torta, ktorá je ľahšia ako obláčik. Najprv prejde lyžica lahodným krémom plným orechov a potom jemne zapraská v snehových pusinkách, ktoré nahrádzajú korpus. Jemné sústo sa doslova rozplýva v ústach. Priam luxusná torta, ktorú si vďaka nasledujúcemu receptu môžete pripraviť hneď v dvoch variantoch. Jeden recept na krém pre prípad, že nemáte čas nazvyš alebo ste v kuchyni začiatočník a druhý krém (samozrejme lahodnejší) pre absolútne famózny výsledok. Týmto dezertom ohúrite aj tú najfajnovejšiu návštevu.

Ak vás už omrzeli klasické torty s korpusom a cheesecake sa vám už prejedol, máme pre vás ďalší tip. Pripravte si tortu s lahodným krémom zo snehových pusiniek. Nepotrebujete ani množstvo ingrediencií a torta ľahučká a jemná ako pavučinka vás úplne dostane.

Budeme potrebovať:

Na snehový základ

5 vaječných bielkov

250 g cukru

15 g vanilkového cukru

trochu octu na vymastenie misy

Na rýchly variant krému

150 g akýchkoľvek orechov podľa chuti

300 g kondenzovaného mlieka

220 g masla

15 g vanilkového cukru

Na originálny krém

1 žĺtok

200 g cukru

1/2 šálky mlieka

220 g masla

1 polievková lyžica koňaku alebo rumu

15 g vanilkového cukru (alebo vanilková aróma)

150 g akýchkoľvek orechov podľa chuti

Postup:

Najprv si pripravíme snehový základ na tortu, ktorý bude perfektný, ak dodržíme nasledujúce dve rady. Misu, v ktorej budeme šľahať bielky na sneh vytrieme papierovou vreckovkou namočenou do octu a bielky potrebujeme poriadne vychladené. Následne ich len rozbijeme do misy a šľaháme pomocou mixéra na vysokých otáčkach. Pomaly pridávame cukor po menších dávkach, až pokiaľ nevyšľaháme sneh, ktorý drží svoj tvar. Následne ho dáme do cukrárenského vrecka a na papier na pečenie, ktorým sme vyložili plech začneme robiť malé kôpky (snehové pusinky). Pokiaľ nemáte čas na vytváranie jednotlivých cukrových pusiniek, pokojne urobte zo snehu na papier okrúhlu hrubšiu vrstvu (ako okrúhly korpus) a na druhý plech si pripravte rovnaký snehový „korpus“, ktoré upečiete. Pečieme pri 80 stupňoch (funkcia ventilátor) alebo 100 stupňoch asi 2 hodiny.

Kým sa snehové pusinky pečú, pripravíme si krém. Ak ste sa rozhodli pre jeho rýchlu verziu, vyšľahajte si v mise maslo s vanilkovým cukrom, pokiaľ nevytvoríte nadýchanú masu. Potom pomaly pridávajte kondenzované mlieko (nie skaramelizoavené) a šľahajte ďalej, až kým nevznikne nadýchaný krém.

Ak chcete pripraviť druhý variant krému, zmiešajte si v hrnci žĺtok s mliekom a rozmiešajte ho s cukrom. Následne položte na sporák (najmenší plameň) a neustále miešajte. Tekutinu privedieme k varu za neustáleho miešania a ešte chvíľu miešame, potom odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Zatiaľ si vyšľaháme maslo s vanilkovým cukrom alebo arómou a pripravený vychladnutý mliečny krém postupne primiešavame k maslu. Na koniec pridáme koňak alebo rum a tiež orechy a šľaháme. Orechy sú najlepšie, ak ich predtým chvíľu opražíme na suchej panvici alebo v rúre a až neskôr nasekáme (nie úplne na jemno). Krém je pripravený.

takprosto.cc

Do pripravenej formy si na jej dno dáme papier na pečenie a na neho naukladáme pusinky. Tie potom natrieme polovicou krému a potom naukladáme ďalšiu vrstvu pusiniek. Znovu natrieme krémom a môžeme ozdobiť trochou orechov a nadrvenými pusinkami. Necháme stuhnúť v chladničke minimálne 2 hodiny (ideálne asi 7 hodín) a následne podávame.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: youtube, Jana, takprosto.cc

Chutil ti tento recept?

komentárov

x