Nepečený karamelový zákusok

Loading...
(3.8 / 5)
Máte chuť na niečo karamelové, vynikajúce a jednoduché na prípravu? Prichádzame s týmto zákuskom, ktorému neodoláte. Ideálna dobrota, ktorú si môžete vychutnať pri dobrom čaji alebo káve. Ak sa vám recept páči, nezabudnite ho zdieľať.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by feed.me.sweets (@feed.me.sweets) on

Na Karamelový zákusok budeme potrebovať:

Na polevu

  • 100 g cukru
  • 15 ml vody
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 45 g masla
  • 25 ml smotany na šľahanie (vysokopercentnej)
  • štipka soli

Postup:

  • Maslo si vyberieme z chladničky a necháme ho, nech dosiahne izbovú teplotu. Presne tak isto postupujeme aj s plechovkou salka. Nemôžu byť úplne studené.
  • Maslo si hodíme do misky, kde ho pomocou mixéru vyšľaháme na penu. Po častiach pridávame karamelové salko. Keď sa tieto dve hmoty spoja, vznikne úžasný karamelový krém. Pridáme kakao a premixujeme.
  • Do formy si na spodok naukladáme keksy a navrstvíme krém. Ďalšia vrstva sú opäť keksy, potom krém a takto pokračujeme, až kým sa nám suroviny neminú.
  • Karamel pripravíme nasledovne. Maslo vyberieme z chladničky a necháme ho dosiahnuť izbovú teplotu. Rovnakým spôsobom pracujeme aj so smotanou na šľahanie, ktorú necháme odstáť pri izbovej teplote.
  • Tá urobí z príliš ostrej sladkej chuti karamelu jemnejšiu a príjemnejšiu. Pripravíme si hrniec, v ktorom budeme karamel pripravovať. Na jeho dno pridáme cukor, následne citrónovú šťavu a trochu vody a necháme na tom najmenšom plameni pomaličky roztápať. V tejto fáze sa zmesi v hrnci vôbec nedotýkajte a nemiešajte ju.
  • Keď uplynie 5 až 7 minút, cukor by mal začať tmavnúť a vtedy sa môžete zapojiť. Vareškou zmes premiešajte a keď je cukor roztopený a zmení sa na jantárový karamel, pridajte všetko maslo a miešajte. Nechajte maslo rozpustiť a následne k zmesi pridajte aj smotanu na šľahanie.
  • Stále pracujte len na malom plameni, aby vám zmes neprihorela. Soľ pridávame ku karamelu až na záver (môžete použiť morskú soľ). Karamel premiešame a odstavíme z plameňa. Následne ho necháme trochu vychladnúť a vylejeme na zákusok. Ten dáme do chladničky na noc a podávame na druhý deň. Dobrú chuť.

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x