Francúzske zemiaky na plechu

(2 / 5)

Francúzske zemiaky majú skutočne veľa podôb. V každej rodine traduje nejaký iný recept. Ja osobne mám tento najradšej, pretože som v nich požila svoje obľúbené ingrediencie. Tento recept považujem za zmodernizovaný. Spomínam si, keď v minulosti predo mňa položili na tanier francúzske zemiaky a vždy som si len priala aby to bol konečne taký, aký by som chcela, nieže by ostatné neboli dobré, ale v každej variante mi niečo chýbalo. Paradoxne moje túžby iné kuchárky nenaplnili, tak som musela vyrásť a splniť si tieto priania sama. Preto som sa rozhodla podeliť sa s vami o tento recept, ktorý je pre mňa výnimočným. Po tom, ako som ho pripravila sa celá rodina zalizovala a uznali, že je fakt výborný. Vyskúšajte si ho však sami.

Budeme potrebovať:

Veronika/receptik.sk

cca 15 ks zemiakov

olivový olej

šunkovú salámu

údenú šunku

4-5 ks vajíčok

250 ml smotany na šľahanie (1 kelímok)

2-3 ČL soli

syr/syry

Postup:

Postup je veľmi jednoduchý. Do väčšieho hrnca vlejeme vodu a privádzame do varu. Medzitým si nakrájame zemiaky na plátky, podľa možnosti na rovnomerné. Po zovretí vody pridáme do nej zemiaky, posolíme ich, približne dvomi, až tromi čajovými lyžičkami soli – ideálne podľa veľkosti hrnca. Pridáme do hrnca ešte štipku masla, pre zmäkčenie zemiakov. Medzitým privedieme v malom hrnci do varu vodu, v ktorej budeme variť vajíčka cca 6-7 minút.

Veronika/receptik.sk

Pripravíme si plech, ktorý potrieme olivovým olejom. Po dovarení zemiakov ich scedíme, prepláchneme studenou  vodou a chvíľu necháme vychladnúť, pre jednoduchšiu manipuláciu s nimi. Keď už trošku vychladli, vystelieme si nimi plech (na spodnú časť som použila tie „škaredšie“ resp. rozpadnuté. Následne si nakrájame šunky a syry na malé kúsky, alebo kocky a túto vrstvu zemiakov nimi posypeme.

Veronika/receptik.sk

Potom si ošúpeme uvarené vajíčka a pomocou krájača na varené vajcia si z nich vytvoríme plátky. Plátky poukladáme na zemiaky so šunkou a syrom. Vajíčok som použila preto toľko, pretože podľa mňa dodávajú francúzskym zemiakom svoje čaro a chcela som aby každý jeho kúsok obsahoval chutné vajíčka.

Veronika/receptik.sk

Zakončíme to ďalšou vrstvou zemiakov, tie som napokon ešte trošku posolila, pretože pri varení tá soľ nevynikne. Potom podlejeme poukladané zemiačiky smotanopu na sľahanie, pokojne môžete použiť celý kelímok a na vrch môžete nasypať strúhaný syr, alebo ak ho práve nemáte k dispozícií ako ja, môžete použiť aj plátkový.

Veronika/receptik.sk

Do vopred zohriatej rúry na 180 stupňov vložíme pečieme 25-30 minút, čo však samozrejme kontrolujeme. Podávame s čalamádou, alebo so zaváranými uhorkami. Dobrú chuť!

Veronika/receptik.sk

Veronika Sedláčeková

Chutil ti tento recept?

komentárov

x